torsdag 2 februari 2012

Manlighet och våldsbrott - en tydlig koppling...

Hej på er!

Det var länge sedan jag skrev ett inlägg med bakgrund i sociologin, här kommer i alla fall ett försök!

SVT:s "Vetenskap" publicerade för ett tag sedan en intressant intervju med en sociolog och manlighetsfrorskare som heter Michael Kimmel.. Han lyfter fram att ca 95% av alla våldsbrott begås av män (föga förvånande) och några intressanta teorier kring varför detta är så att män är överrepresenterade när det gäller våldsbrott - även om artikeln också lyfter fram att våldsbrott som begås av kvinnor ökar, så är det en förkrossande andel män som begår dessa typer av brott. Dock lyfter han också fram (som tur är) att det är inte så att majoriteten av män begår brott  (vilken är en jäkla skillnad) utan de allra flesta lever sitt liv utan att slå ned folk. men det är intressant att diskutera detta utifrån ett sociologiskt och samhälleligt perspektiv. Lite tråkigt i inslaget är dock att man måste ha med  det "obligatoriska sekvensen från människor som boxas" - som om boxning & våldsbrott per automatik måste höra ihop. Mer intressant och viktigt i sammanhang är att man tar upp alkoholen (dock alldeles för kort) som en förklaring till varför fler kvinnor begår våldsbrott. Alkohol & våldsbrott har annars rejält starka kopplingar till varandra.

För det är ju inte så att alla män är potentiella "våldsbomber" som riskerar att brisera vilken dag som helst. Men att vi ändå kan diskutera vad som gör män överrepresenterade när det gäller våld. Min personliga åsikt är att det är en mix av både biologi och sociologi, jag har svårt att se att det ena utesluter det andra. Det finns både biologiska & sociologiska "bevis" som kan förklara den manliga aggressiviteten. Det tråkiga är att man ofta riktar in sig på det ena eller det andra när man ska förklara saker, jag tror inte världen är svart eller vit  - men  inte heller grå, det låter så tråkigt...

Här kan ni se inslaget:


/Anders

1 kommentar:

Sandra sa...

Hej Anders! Kikar på din blogg och det står verkligen mycket läsvärt här! jag tror också på att det är en blandning av biologi och sociologi när det gäller våldet hos män.

Ha en bra dag!

sandra