torsdag 2 oktober 2014

Stefan Löfven är nu Sveriges nya statsminister

Hej på er!

För en liten stund sedan så valdes Stefan Löfven till Sveriges nya statsminister efter ett ganska rafflande valresultat som jag kommer att analysera närmare i nästa inlägg. Jag har medvetet väntat tills allt blivit klart och att förhandlingarna inletts med de partier som ska bilda regering. Imorgon får vi veta hur politikerna "formerat laget" och vilka som nomineras till de olika statsrådsposterna. Så här skiver SVT:

"Med röstsiffrorna 132 för, och 49 mot och 154 nedlagda röster, valde i dag Sveriges riksdag socialdemokraternas ledare Stefan Löfven till ny statsminister. Miljöpartiet och, så klart, Socialdemokraterna röstade för Löfven, de 49 Sverigedemokraterna röstade mot och övriga partier la ner sina röster."

Som ni ser innebär det att stödet i riksdagen är minimalt och att vi nu har en kommande minoritetsregering som är beroende av stöd från andra partier (och att en del med detta lägger ned sina röster eller röstar för ett kommande förslag). Detta är ett ganska problematiskt parlamentariskt läge - något jag kommer att återkomma till framöver. 

/Anders

Inga kommentarer: